הפעלת תכנית ABA ביתית ו/או תכנית שילוב לילד עם צרכים מיוחדים כרוכה בהוצאה כלכלית ניכרת עבור המשפחה. טרם תחילת הטיפול מומלץ לערוך אומדן כמה עולה תכנית ABA ולוודא כי ישנה הלימה בין גובה ההוצאות הצפויות ליכולות הכלכליות של המשפחה.

כמה עולה תכנית ABA?..

עלות תכנית ביתית בגישה ההתנהגותית נגזרת מהיקף התכנית, ובעיקר מכמות שעות הטיפול הניתנות בפועל על ידי צוות התכנית (תרפיסטיות, משלבות, מנתחת התנהגות לילדים). כאמור, התרפיסטיות ו/או המשלבות הן אשר עובדות עם הילד על בסיס יומי במטרה לקדם את הילד בהתאם לתכנית הטיפול האינדיבידואלית. עבודת המנחה כוללת הדרכות ותצפיות הממוקדות בילד, בהורים ובצוות המטפל.

טרם תחילת הטיפול ולאחר שמנחה/ת התכנית מבצעת הערכה של צרכי הילד והמשפחה, ניתן לאמוד את העלויות הצפויות בתכנית.

חשוב לדעת! 
בדרך כלל, תכניות ABA  הנן אינטנסיביות ונמשכות לאורך מס' חודשים ו/או שנים, 
כל עוד נראה כי הילד מתקדם ונתרם מהטיפול. ולכן, כדאי לזכור כי  מדובר בריצת מרתון ולא בספרינט..

מומלץ כי ההחלטה הראשונית על היקף התכנית הטיפולית תהיה משותפת להורים ולמנחה גם יחד ותתבסס גם על צרכי הילד אולם לא פחות חשוב מכך, על הצרכים והיכולות של משפחתו. כדאי למצוא את קו האמצע בין הרצוי למצוי מבחינת היקף התכנית, ממנו נגזרות העלויות.

עלויות שכר מקובלות בתחום הטיפול ההתנהגותי:

עלויות השכר של צוות הטיפול בתכנית הביתית עשויות להיות מושפעות ממגוון גורמים כגון: אזור המגורים של המשפחה (עלויות השכר לצוות עשויות להיות גבוהות יותר באזור המרכז בהשוואה לאזורי דרום/צפון), רמת ההשכלה, מידת הניסיון הספציפי ושנות ניסיון של איש הצוות.

למשל, טווח השכר לתרפיסטית בתכנית ביתית באזור המרכז ינוע בין 45-50 למועמדת ללא ניסיון וללא רקע רלוונטי ועד ל55-80 ואף למעלה מכך לתרפיסטית בעלת ניסיון של מספר שנות עבודה בתחום.

שכר שעתי של מנחה בראשית הדרך יכול לנוע בין 150-200 ₪ ועד ל300-450 למנחה בעלת ותק וניסיון רב שנים בתחום.

חשוב לדעת!  תחום הטיפול ההתנהגותי ובעיקר תכניות הטיפול הביתיות לקידום ילדים בספקטרום מופעלות בישראל על ידי אנשי צוות פרטיים. בהינתן ומדובר באנשי מקצוע בשוק הפרטי, תמיד יהיו יוצאי דופן לכאן ולכאן מבחינת עלויות השכר וכל אחד רשאי לדרוש שכר כרצונו.. מומלץ להורים לעשות סקר שוק ולהתייעץ עם הורים נוספים לגבי טווח השכר השכיח באזור מגוריהם, לקחת בחשבון את מכלול ההוצאות הצפויות לטווח הארוך ולא למהר ולהיענות לדרישות שכר חריגות מתוך תחושת לחץ או חוסר ברירה.

כאשר ניתנה המלצה להיקף הטיפול הרצוי על ידי מנחה/ת התכנית ניתן לערוך חישוב פשוט של העלויות הצפויות:

יש להכפיל את מספר שעות העבודה הצפויות בכל חודש לכל איש צוות בתכנית הטיפול בעלות השכר הממוצעת לשעה.

להלן דוגמא לחישוב עלויות בתכנית ABA חלקית, הכוללת ארבעה טיפולי אחה”צ בבית המשפחה:

tavla_001

עלויות נוספות שיש לקחת בחשבון:

  • הכשרה  ראשונית של צוות ובניית תכנית טיפול: בתחילת הטיפול עשויות להיות יותר הדרכות ו/או תצפיות לצרכי הכשרת הצוות והתאמת תכנית הטיפול לילד/ה (בחודש-חודשיים  ראשונים).
  • תשלום עבור שעות עבודה נוספות בבית :  לצורך ריכוז נתונים לפני כל ישיבה, כתיבת סיכום לאחר ישיבה, בניית תכניות או טפסי רישום והכנת אביזרי לימוד לשם הפעלת התכנית השוטפת- נעשה ע”י מנחה או תרפיסטית מתאימה לפי עלות של שכר לשעה ובהתאם לזמן שהוקדש לביצוע העבודה.
  • רכישת אביזרים וציוד לתכנית:  רכישת אביזרים וחומרי לימוד בהתאם לתכנית הספציפית של הילד (כגון צעצועים מתאימים, שולחן וכיסא קטן, ספרים וכו’). ובנוסף: ציוד משרדי (כלי כתיבה/קלסר וכו’). בנוסף, יש לקחת בחשבון עלויות דיו והדפסה של תכניות הלימוד, טפסים ואביזרים.
  • עלות ישיבת צוות: יש להוסיף על החישוב הנ”ל את עלות השכר של התרפיסטיות בישיבות הצוות (ההצעה כוללת רק חישוב של עלות הישיבה בהתייחס למנחה).
  • עלות נסיעות: יש להוסיף לחישוב הנ”ל עלות של תשלום נסיעות לתרפיסטיות.

אין ספק שחשוב להיערך מראש ולהבין כמה עולה תכנית ABA מאחר ועלויות הטיפול הביתי לקידום ילדים בספקטרום הנן גבוהות ביותר עבור משפחה ממוצעת בישראל. ניתן לקרוא בפוסט הבא אודות מקורות סיוע אפשריים למימון תכניות הטיפול ההתנהגותיות.